ЕИБ ще подпомогне намаляването на гръцките сметки за ток

Европа дава пари за енергийна ефективност, за да намали сметките

12:22 | 8 април 2018
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Eвропейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че ще подпомогне намаляването на сметките за ток, които гръцките домакинства плащат, като ги стимулира да подобрят енергийната си ефективност.

100 млн. евро ще бъдат заети на най-голямата гръцка банка "Пиреус" за отпускане на заеми за подобряване на консумацията на ток в съществуващите жилища, за подобряване на уличното осветление и за водните помпи на ток, използвани от частни лица, предаде Dnes.bg. 

Финансовата инжекция от банката, която е собственост на 28-те правителства на страните от ЕС, ще подобри условията, при които се отпускат заемите за подобряване на енергийната ефективност и ще увеличи размаха на програмата на гръцката "Пиреус", като покрие 80% от финансовите й рискове от отпускане на кредити на граждани, се казва в съобщение на ЕИБ.

Според европейската банка това ще доведе до намаляване на сметките за ток на  гръцките домакинства вследствие на намаляване на енергийното им потребление.

Заемът от 100 млн. е най-големият по рода си в ЕС, отпускан от ЕИБ по програмите за енергийна ефективност, и ще позволи на граждани от цяла Гърция да се включат в нея.

По данни на Европейската комисия номинално цените на електричеството са най-ниски в България, докато най-високи те са в Дания и в Германия. Гръцкият ток е на стойност под средната за ЕС, като Атина се нарежда 11-а след Швеция и преди Кипър с 1,94 евро за Кв/ч електроенергия при €0,96 за България.

Преизчислено през доходите обаче българите плащат най-скъпо тока в цяла Европа, следвани от латвийците и шведите.

Спрямо доходите електричеството е най-евтино в Люксембург и в Холандия. Според специализирания блог Storm Report средният българин плаща 3% от месечния си доход за разходите си за ток при 1.9% в ЕС. Гъркът дава 2 на сто от месечния си доход за сметката за електричество.