Силната европейска демонстрация срещу руската агресивност

Повечето източноевропейски държави застанаха твърдо зад Великобритания

07:47 | 30 март 2018
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Традиционните политически и икономически отношения с Русия не можаха да попречат на повечето източноевропейски страни да се присъединят към екстрадирането на руски дипломати след случая Скрипал. И ако за страните-членки на ЕС става дума преди всичко за солидарност с Великобритания, то за държави като Албания, Украйна или Молдова става дума за политически прагматизъм. Албания е член на НАТО от близо десет години. Сега обаче страната иска бързо да започне преговори за присъединяване към ЕС. И това е добра възможност да демонстрира проевропейската си нагласа. Освен това Албания по традиция винаги е заемала антируска позиция. Също както Македония и членката на ЕС Румъния, които също отзоваха руски дипломати. При двете бивши съветски републики Украйна и Молдова ситуацията е по-различна. Анексията на Крим и руската агресия в източна Украйна, както и руското военно присъствие в отцепилия се молдовски регион на Приднестровието играят решаваща роля за експулсирането на руски дипломати, пише Роберт Шварц в свой материал за Deutsche Welle. 

Това, че ЕС не действа единно и държави като Австрия, България, или Гърция се въздържат да експулсират руски дипломати, хвърля сянка върху цялата дипломатическа акция. Въпреки това резервите на някои отделни страни не могат да прикрият факта, че демократичните държави на Запад и Изток най-сетне се противопоставят единно срещу продължаващото агресивно поведение на Русия. При това различният брой на изгонени руски дипломати не бива да се тълкува като признак на слабост. Няма значение дали ще бъде експулсиран един или 60. В международната политика е важна символиката. Това проумяха дори държави като Унгария и Италия, чиито правителства досега бяха приятелски настроени спрямо Русия. А Австрия? Новото австрийско правителство се позовава на неутралитета на алпийската република и на възвишената си функция да гради мостове в международната политика. Все пак Виена изтегли посланика си от Москва.

Остава още България: тя се пръска от гордост, че по време на шестмесечното си европредседателство може да се представи откъм "най-европейската си страна". Но с отказа си да експулсира руски дипломати София остава далеч от тази цел. Изглежда, че традиционните връзки с Москва са по-силни от европейската солидарност. А това не е най-добрата атестация за един председател на ЕС. Гърция също отказва да експулсира руски дипломати. И тук щедрият европейски спасителен чадър очевидно не успява да разхлаби тесните връзки с Русия. Атина отново показа, че с удоволствие жонглира с една алтернатива на ЕС. Но както знаем, и най-големият жонгльор понякога изпуска топката.

Сега с напрежение можем да очакваме ответните мерки, с които заплаши Москва. От Русия и от нейния новоизбран президент зависи дали ескалацията ще продължи. Едно честно руско участие в разследването на скандала с отравянето на Скрипал би било по-доброто решение, отколкото закриването на Британския съвет.