Защо Ким Чен-ун се появи в Пекин?

Срещата създава очаквания за възможно разведряване

07:59 | 29 март 2018
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Зад посещението на севернокорейския държавен глава Ким Чен-ун в Китай положително трябва да се крие някаква логика. Преди да се срещне с южнокорейския президент, а навярно и с Доналд Тръмп, за Ким очевидно беше смислено да си набави някой и друг добър съвет от опитните дипломати в Пекин, пише Петер Щурм в коментара си за FAZ.

Освен това севернокорейският лидер и за всеки случай трябва да работи за подобряване на отношенията с Китай – ако неговите аванси към Сеул и Вашингтон по някаква причина не доведат до желания резултат.

Китай обаче също може да използва Северна Корея: като инструмент за натиск в продължаващата търговска война със САЩ. Тоест, и двете страни имат интерес от подобряване на отношенията.

Разбира се, в момента никой не може да каже как всичко това ще се отрази върху склонността на Ким Чен-ун да изпълни изискванията на международната общност за ядрено разоръжаване на КНДР. И изобщо не бива да си правим илюзиите, че този проблем може да се реши само с една среща на високо равнище. А дори Северна Корея да унищожи няколко ракети и бойни глави, ядреното ноу-хау си остава и Ким винаги може отново да посегне към него.