ООН одобри резолюция за едномесечно примирие в Сирия

Там от една седмица се водят ожесточени боеве със силите на режима в Дамаск

13:32 | 25 февруари 2018
Обновен: 17:02 | 25 февруари 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Основните бунтовнически групировки в Сирия обещаха да спазват 30-дневното хуманитарно примирие в района Източна Гута. Там от една седмица се водят ожесточени боеве със силите на режима в Дамаск, като сред стотиците цивилни жертви има и немалко деца, предаде БНР.

Групировките "Джайш ал ислам" и "Файлак ар Рахман" заявиха, че ще защитават хуманитарните конвои, но и че запазват правото си да отговорят на нови акати от правителствените сили. Едномесечното примирие беше въведено с резолюция на Съвета за сигурност на ООН с цел да бъдат позволени хуманитарни доставки и медицински евакуации.

Гласуването беше отлагано няколко пъти от четвъртък насам, тъй като членовете на Съвета се опитваха да постигнат споразумение. Русия, която е съюзник на сирийското правителство, искаше промени, докато западните дипломати обвиняваха Москва, че печели време.

Постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли каза след вота:

Всяка минута, в която Съветът чакаше съгласие от Русия, човешките страдания нарастваха. Гласуването стана морален императив за всички, но не и за Русия, не и за Сирия, нито за Иран. Трябва да попитам Защо? Днес гласуваме за примирие, което щеше да спаси човешки животи преди дни. За цялото това време в текста бяха променени само няколко думи и няколко запетайки.

В отговор руският посланик в ООН Василий Небензя заяви:

Вместо представителят на Съединените щати да пилее красноречието си върху Русия, ние настояваме те да прекратят окупаторските забежки на така наречената коалиция. Това ще има незабавен хуманитарен ефект, защото ще позволи на сирийското правителство да се заеме с възстановяването на всички освободени от терористите територии, включително в северната и източната част на страната.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства документа и припомни, че всички страни са "абсолютно задължени" да защитават цивилното население. Днес френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъдят с руския държавен глава Владимир Путин приетата резолюция за спиране на огъня в Сирия.