До две години потреблението на газ в България може да скочи с 1,5 млрд. куб. м.

Светослав Иванов във В развитие, 11.10.2016

13:35 | 11 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

Каквото и да се случи с цената на газа няма да се промени тенденцията, наложена през последните около 100 години той винаги да остава най-евтиното гориво за крайните потребители на енергия. Това каза заместник изпълнителният директор на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.  

"Българският пазар има съществена отличителна характеристика, спрямо другите пазари в Европа. Това е, че на него все още потенциалът за конкуренция газ - други горива е значително по-голям от този за конкуренцията газ-газ. В Европа конкуренцията газ спрямо други енергоносители беше актуална през 20 век. Там се говори за доста сериозна конкуренция между различните източници на газ. В България все още има съществен потенциал за изместване на горива, които замърсяват природната среда или се използват неефективно, с природен газ". 

Иванов цитира оценката на "Булгартрансгаз” ЕАД за потенциала на пазара на газ в България, според която има възможност за увеличаване на продажбите на природен газ в България поне с около 1,5 млрд. куб. метра през следващите 2 години. 

"В момента продажбите са около 3,5 млрд. куб. м. Можем да отидем на потребление около 4,5 - 5 млрд. и това не бива да изненадва, защото средното потребление в Европа е около 800 куб. метра на глава от населението. Това не е само битово потребление, а брутното потребление на газ в една страна разделено на броя на нейните жители. В България това потребление към настоящия момент е около 400 куб. м.". 

Известен е фактът, че под 5% от българското население използва природен газ в дома си, като крайно гориво за отопление, топла вода и готвене, а и в България има 264 общини, а само до 60 от тях достига газопреносната мрежа, каза още събеседникът. "Потенциалът да бъде развита, и газопреносната, и газоразпределителната мрежа е голям, а от там и потенциалът на потреблението". 

Вижте целия коментар: