Арестът на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро е незаконен, обяви Мая Манолова

Снощи двамата са били задържани, в опит да спасят от унищожение документи

21:54 | 14 септември 2018
Снимка: Pyxabay
Снимка: Pyxabay
Журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро са арестувани незаконно, заяви омбудсманът Мая Манолова, писа Investor.bg.

Те са били задържани снощи, докато се опитвали да спасят от унищожение документи, пояснява сайтът.

"Налице е неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Повод за изявлението е информацията за задържаните от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов от „Биволъ“ и Атила Биро от RISE Project Romania.

Според „Биволъ“ двамата са били задържани снощи, докато се опитвали да спасят от унищожение документи, доказващи злоупотреби с европейски средства".

Омбудсманът  е провел разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я е информирал, че журналистите са били освободени в 4.30 часа тази сутрин, пише още сайтът.

„От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30  часа, омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност“, пише в съобщението от кабинета на Мая Манолова. Тя е категорична, че освен съмнение за противозаконно лишаване от свобода на двама журналисти се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

Това не е първият случай, в който се прави опит името на „Джи Пи Груп” да бъде очернено чрез манипулативни и неверни внушения. Освен че компанията ще предприеме всички възможни стъпки за защита на доброто си име и авторитет, настояваме компетентните държавни органи да разследват изнесените от Биволъ.бг „доказателства“, за да стигнат до истината за действителните цели на подобни журналистически „разследвания". Това се казва пък в официална позиция на компанията по повод на случилото се. 


Още за случая четете на Investor.bg.