Динамичната екосистема у нас подкрепя сделките по сливания и придобивания

Катерина Краева, партньор в правна кантора Wolf Theiss - България, Бизнес старт, 01.11.2019

08:43 | 1 ноември 2019

България, въпреки малкия си пазар, се конкурира все по-успешно за инвеститорски интерес в сектора на технологиите, медиите и телекомуникациите. Обяснението за това е динамичната екосистема от стартъп компании, международни аутсорсинг гиганти и достъп до финансиране, включително и дялово такова. Инвеститорите търсят в този сектор и интелектуална собственост и висок пазарен дял. Това мнение изрази Катерина Краева, партньор в правна кантора Wolf Theiss - България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Успешен пример за такава приключена сделка е одобреното от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) придобиване на "Солитрон България" от ALSO Holding. "При тази сделка видяхме един институционален инвеститор с немски капитали", уточни гостът.

В разговора се засегна темата за вероятността от инвестиции от германските пенсионни фондове в България. По този въпрос Катерина Краева коментира, че по нейни наблюдения такива скоро не се очакват. Като причина за това тя изтъкна недоверието спрямо нашия пазар.

"Софтуер Груп" също е сред компаниите, които се развиват доста динамично. През последната година привлякоха външно финансиране, насочени са към чужди пазари".

Катерина Краева взе отношение и по темата за китайските инвестиции у нас, отбелязвайки, че Китай възприема Източна Европа като входна точка на инвестиции в Европа и че в тази част от континента сделките са по-ниска стойност спрямо останалите.

По повод спирането на някои знакови сливания и придобивания от страна на КЗК гостът уточни, че повишената роля на регулаторите в областта на конкуренцията се наблюдава изцяло на европейско ниво и се посочва като основен проблем при сделките след тези, свързани с интелектуалната собственост и данъчния режим.