България ще изгуби гласа си при решения с обикновеното мнозинство в ЕС

Петко Вълков, директор "Частно банкиране", Fibank, Бизнес старт, 13.02.2019

09:09 | 13 февруари 2019
Петко Вълков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петко Вълков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една част от страните - членки на ЕС са призовали за запазване на сегашния баланс на вземане на решения по отношение на данъчната политика, а други са изразили намерение да проучат възможностите за подобрение на тези процеси. Резултатите от вчерашното заседание на  ЕКОФИН и ще бъде ли засегната България от промените при вземане на решения в ЕС, коментира Петко Вълков, директор "Частно банкиране", Fibank, в предаването  "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"След Brexit политиката на ЕК е насочена към увеличаване на интеграцията, а и след избирането на президента Макрон във Франция, включително и по така деликатните фискални теми, които на своя страна предвиждат в близко бъдеще създаването на една фигура като единен финансов министър на ЕС, което включва  и обща данъчна политика. Темата е доста деликатна за отделните държави, най-вече на тези, които поддържат политики на по-ниски корпоративни данъци, каквато е България, Ирландия и други държави в ЕС. Данъчната политика представлява много важен коз при привличането на чуждестранни инвеститори и сключването на големи сделки с мултинационални компании, нещо, което ЕС смята, че не е толкова редно", каза банкерът и уточни, че действително в ЕС се въвеждат някои единни политики, които са свързани с опазването на околната среда, борба срещу определен тип горива. И тези политики в ЕС налагат и въвеждането на общи данъци.

"Тук, по отношение на опазването на околната среда очаквам известен пробив, да бъде постигнат по-голям компромис, че по отношение само на тази политика, решенията ще могат да се вземат с обикновено мнозинство, а не с абсолютно единство", каза още Вълков.

По думите на госта, в политиката на ЕС за данъците липсва гъвкавост, но подобна гъвкавост липсва и в САЩ, където отделните щати имат своята автономност по отношение на налагане на местни данъци и от една страна това не е такъв голям недостатък.

"В България ще се надигнат гласове, че ако решенията по налагането на обща данъчна политика в ЕС се взимат с обикновено мнозинство, България и по-малките страни - членки ще изгубят своя глас и това е недостатък, тъй като няма да могат да се чуят гласовете на по-малките държави. България все още не се намира на нивото на страните от сърцевината на ЕС, доходите не са на същото ниво, за да сметнем, че фискалната политика може да се синхронизира напълно", заяви мнението си Вълков.

Гледайте целия разговор във видео материала.