Първи финансови измерения на измамата на Volkswagen AG

Първата тримесечна загуба от 15 год. насам отчете автомобилният концерн поради скандала с вредни емисии

14:41 | 28 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
Финансовите последици от измамата на Volkswagen AG
Финансовите последици от измамата на Volkswagen AG

Volkswagen AG се изправи пред финансовите последици от измамата с вредни емисии, като отчете оперативна загуба в размер на 3.48 млрд. евро за третото фискално тримесечие.

Това е първата тримесечна загуба за компанията от 15 години насам. Преди година концернът отчете печалба от 3.23 млрд. евро.

Германският автомобилен концерн е изправен пред най-голямото негативно въздействие от години, поради измамата с дизелови емисии. Volkswagen изгуби около 21 млрд. евро пазарна капитализация, откакто скандалът стана обществено достояние на 18 септември.

От компанията заявиха, че печалбата ще намалее значително през тази година.

„От една страна, данните показват основната сила на Volkswagen Group, а от друга, се вижда първоначалното въздействие на сегашната ситуация", посочва в изявление главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер.

Мюлер се опитва да спечели инвеститорите в подкрепа за борба с кризата. Той призна миналата сряда, че първоначално заделеният резерв от 6.5 млрд. евро няма да покрие пълния размер на разходите по съдебни дела.

Експерти твърдят, че разходите, свързани със скандала, са трудно изчисляеми. Анализатори очакват, че сумата от 6.5 млрд. евро, която концернът задели, няма да стигне, за да се понесат последиците от аферата.

Компанията отбеляза 29% ръст на нетната ликвидност до 27.8 млрд евро, както и ограниченото нарастване на средствата. Това са положителни знаци за способността автомобилостроителя да устои на кризата, каза Саша Гомел, анализатор от базираната във Франкфурт Commerzbank AG.

"Очаквам VW да има висока степен на прозрачност и да направи, това което е необходимо, за да се повиши доверието.“

Акциите на Volkswagen отбелязаха най-голямото си увеличение от три седмици насам, като главният изпълнителен директор Матиас Мюлер заяви, че компанията има сили да преодолее скандала.

В ранната сесия днес акциите на компанията се повишиха с 4.5% до 109.25 евро за брой на борсата във Франкфурт, макар по-късно да не удържаха това ниво.

Истинската цена

Автомобилният производител все още трябва да спечели одобрението на регулаторните органи за своите планове да върне над 8.5 милиона автомобили в Европа и 480 000 коли в САЩ. Пълният размер на разходите и отрицателното въздействие върху основната дейност на концерна през следващите тримесечия са неясни.

Разходите по съдебни дела, връщане на автомобилите и загубите, които се очаква  да понесе компанията, варират от 20 млрд. евро до 78 млрд. евро, според анализаторите на Bloomberg.

"Голяма степен на несигурност има за това как клиентите ще реагират и дали ще загубят доверие в марката VW", каза Франк Biller, анализатор от базиранита в Щутгарт LBBW Bank.