Ще успее ли Huawei да завземе още по-горна позиция при смартфоните?

Марката се превърна в най-сериозния конкурент на Samsung и Apple

Щандът на Huawei Technologies Co Ltd. на Mobile World Congress (MWC) в Барселона, Испания. 27.02.2017. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Щандът на Huawei Technologies Co Ltd. на Mobile World Congress (MWC) в Барселона, Испания. 27.02.2017. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Към момента Huawei е на трето място при световните производители на смартфони и няма признаци, че ще го пусне скоро. Няма пазар, на който устройствата на китайската компания да не се продават, така че следващите стъпки са насочени нейните смартфони да стават все по-привлекателни за потребителите.

Изоставяйки предишния си бизнес модел, който се състоеше в това да пуска множество евтини смартфони, Huawei успя да се превърне в най-сериозния конкурент на Samsung и Apple, борейки се в техния сегмент на премиум устройства. Към момента китайският производител може да се радва на изключително добро приемане на смартфоните в Европа, където бележи най-голям ръст, а пазарът, където се сблъсква челно със Samsung и Apple си остава Северна Америка.

И точно в името на тази конкуренция миналия месец Huawei пусна флагманите си Mate 10, Mate 10 Pro и Mate 10 PORSHE DESIGN, както и олекотената версия Mate 10 Lite. Това е първият смартфон на Huawei, който е не само с двойна основна, а и с двойна предна камера. Със своите 5.9 инча, най-новата технология Huawei FullView дисплей, 8-ядрен процесор, 4GB RAM и 64GB ROM Mate 10 Lite прави сериозна заявка в своя сегмент. Устройството вече е налично в Европа, включително и в България. Всички те са отговора на компанията на iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X и Samsung Galaxy Note 8.

Приоритизирането на пазари като Европа и Япония е част стратегията, която компанията гони по отношение покачване на приходите. За първата половина на 2017 г. те са близо $15.6, като продажбите на смартфони скочиха с почти 21% до 73 млн. бройки. Huawei иска до края на тази година да стигне 150 млн. продадени устройства и имайки предвид че те растат най-бързо в Европа - 18% за първото полугодие, не е изненада фокусът към континента ни. Това ще запази и ръста на Huawei, тъй като миналата година продадените устройства са 139 млн.

Но какви са целите на компанията всъщност? Големи. Тя не иска да се задоволи с третото място - поставя си за цел до 2021 г. да спечели първото място. Кое обаче ще ѝ помогне да постигне това, имайки предвид че удря на камък с Щатите, където не успява да влезе дори в топ 10 на продаваните смартфони? Технологичен пробив в безжична 5G мрежа - това е отговорът, който анализатори често дават. Самата 5G мрежа ще бъде почти 1000 пъти по-бърза от 4G и за това залозите са към нея. Смята се, че Huawei е един от лидерите в изграждането на тази мрежа, тъй като някои от телекомите по света вече са позлвали тестова мрежа на Huawei - например в края на миналата година Elisa успя да постигне скорост от 1.9 гигабита в секунда точно с мрежа, изградена от Huawei.

Остава да се види дали лоялните потребители ще забележат усилията на компанията и ще са готови да преминат към Android устройство като Mate 10 Lite, с което да го предпочетат пред смартфоните на Samsung, LG и Lenovo, които също се опитват да отнемат част от дяла на Apple.

Последни новини
Още от Новини