Amazon купи платформа за онлайн пазаруване в Близкия Изток

Дубайската компания Souq.com нарича себе си “Amazon-ът на Близкия Изток”

Снимка: pr.souq.com Снимка: pr.souq.com

Amazon.com Inc. се съгласи да купи базираната в Дубай платформа за онлайн пазаруване Souq.com, съобщи Bloomberg. Прогнозата е, че този вид бизнес в Близкия изток тепърва ще расте. Сделката е за неоповестена сума, като неотдавна бе отхвърлена оферта за 800 милиона долара от друг гигант в електронното пазаруване - Emaar Malls, собственици на най-големия мол в света.

Amazon продължават да се разрастват след сравнително минимални разходи за придобивания през изминалата година. Последната голяма покупка на корпорацията бе сайтът за стрийминг на видео игри Twitch.com, придобит през 2014 за $970 млн. M&A бюджетът за 2015 също не надвиши 1 милиард.

Сиатълската компания за търговия на дребно е оставила азиатския регион на Alibaba Group, а Flipkart доминира индийския пазар, обещавайки да инвестира 5 милиарда долара там в следващите няколко години. Близкият Изток изостава с навлизането на електронното пазаруване, но все пак се забелязва развитие в страни като Бахрейн, Катар и ОАЕ, където повечето хора притежават смартфони.

 Souq.com, Amazon съзира наложил се играч с 23 милиона онлайн посещения на месец. Работният състав наброява 3000 души, а продуктовият каталог съдържа над 400 000 артикула, от телевизори до парфюми.

Една от компаниите, която ще продаде дяла си в Souq е базираната в ЮАР и Полша компания Naspers. Тя купи българските сайтове за пазаруване prodavalnik.bg, FashionDays и pazaruvaj.com през 2010/'15/'16. Naspers притежава още и румънската платформа за пазаруване eMAG и има значителен акционерен дял в гиганти като Tencent, Mail.ru и Flipkart. Нейна бе и платформата им за аукциони Alegrо.pl, която бе продадена за $3.25 милиарда в края на 2016.

Видеоматериал:

 

Последни новини
Още от Новини